Коловрат

Коловрат означава бескрајан круг рођења и смрти. Као изворно сви крстови, коловрат је соларни симбол - реч коло означава Сунце, а врат вртњу - кретање у круг. Крст који добија "додатке" који симболизују његово (о)кретање несумњиво је симбол који означава кретање Сунца, такође и окретање небеса око Севрњаче (поларне осе), што нам указује на Хипербореју. Међутим, могуће су и хтонске варијанте које не губе соларни карактер (Сунце је зими хтонско). Тако трискелеон (трокраки коловрат) на Сицилији има у средишту главу Медузе, док је у наци-окултизму постојало "Црно Сунце", симбол сличан коловрату. Међутим, словенски коловрат није имао хтонски карактер, што има везе с његовим "пореклом"...
У словенској култури, коловрат је симбол бога Сварога, оца богова и људи, Творца. Такође, бога "вишег неба", несумњиво соларног и уранског. Коловрат називају још Точак Сварога, симбол Сунца, Живота и сталне циркулације у Природи. Коловрат је сродан староаријевској свастици, која је имала четири, док коловрат има осам кракова. Најстарија свастика пронађена је на тлу данашње Украјине, израђена је од слоноваче и стара је невероватних 12.000 година. 
Коловрат није само симболизовао кретање Сунца и живота, него и вечиту борбу добра и зла. Древни индоевропски астрономи користили су га да би описали интеракцију духа и материје, светлости и таме, истине и лажи. Дијалектички речено - коловрат представља јединство супротности.

Крст, као генерички симбол (као уосталом и сви симболи) прошао је кроз своју еволуцију, тако да данас не представља оно што је представљао "на почетку". Иако много старији од хришћанства, "обичан" крст данас се обично подразумева као хришћански симбол, такође поједини крстови су империјални симболи, подсећају на колонијалне силе које су ширење хришћанства (или своје верзије хришћанства) користиле зарад себичних циљева - енглески крст Светог Ђорђа или "Јунион Џек" Уједињеног Краљевства, немачки равнокраки крст и слично. Симболичка деградација свастике на ниво симбола националсоцијализма нам је добро позната. Келтски крст у кругу (где круг несумњиво представља Сунце) данас се повезује са White Power. Коловрат је од свих крстова (уз египатски анкх и донекле трискеле) најмање укаљан. Ако ништа друго не носе га сподобе као она на слици. Можда баш због тога, коловрат је данас популаран не само код родноверних организација, него и код десничара који нису опседнути хришћанством, него су ближи "паганском". 
Због идентификације коловрата са Словенима, појавила се теорија да су Словени уствари Коловени. Теорија коју је изнео Божидар Митровић није ми прихватљива из низа разлога. Она истиче некакав наводни древни монотеизам, што је исувише смели закључак, а чак и да има основа неопходно би било упоредити га са оним Јахвеовим, данас најпознатијим, монотеизмом. Позива се на Крмчију Светог Саве као "мост" према етрурском и винчанском, што ничим није доказано, а јесте још једна од бројних глорификација Немањића који су прогонили тзв. богумиле, односно двоверце, односно хришћане који се нису сасвим одрекли родне вере... Конфузији доприноси кад каже "Јарило или правилно Арило", што би требало да "привуче" оне склоне "аријевским ведама"...
Међутим, и без тога имам један битан разлог да буде скептичан према оваквим причама. Лично мислим да наши давни преци, које данас називамо Словени, нису себе као целину никако звали. Размислите добро зашто би!? Словени значи они који међусобно слове, и тачно је да се ово име јавља у неком 6. веку после Христа. Насупрот томе, они неми, бесловесни, су Немци (као што су стари Грци странце звали блејавци или барбари). Српско име је старије од словенског и постоји теорија да су (данас синоними?) Сораби, Венди, Расени... представљали различите касте истог народа, или групе народе. Ако нису знали за друге, нису имали потребе да себе називају једним именом, осим можда једноставно народ или људи. А Коловени ми лично нису познати. (Из истих разлога скептичан сам по питању употребе "ромејског календара", јер људи нису имали потребе да нумеришу и рачунају године од неког периода, то је дошло са државном организацијом.)

Коловрат се данас међу родноверним често носи као огрлица, сам или комбинован са другим симболима (вучја глава, урезан на Сварогов маљ и сл). Видели смо да то није само "модни детаљ", већ представља животну филозофију - колико је то стварно, а колико само представља пожељну слику са којом се неко идентификује зависи од сваког конкретног човека. 
Коловрат је име једне од дивизија војске Новорусије. У овом трагичном сукобу на територији (бивше) Украјине и друга страна има међу својим редовима доста родновераца, или јазичника, како се тамо називају. Коловрат је и њима омиљени симбол, мада више користе трозуб који се сматра националним симболом и такође има паганско порекло - симбол Кијевске Рус, и Рјурика, дакле руски симбол! Трагична је ова подела где често људи исте вере (родне вере, или источно-хришћанске) ратују једни против других зарад различитих геополитичких виђења и илузија о нужности "државног јединства" и тамо где је такво јединство неодрживо... 
Коловрат је један од симбола Старославаца, уз вука и перунику. Перуника је симбол који спада у мандале и такође има значење у многим религијама. Перуника се може наћи на хришћанским црквама на Балкану, и негде уз остале симболе старе вере нам може рећи да је конкретна хришћанска црква била светилиште старе вере. Перуника као фрактални облик директно уграђена у само ткање Природе.
Иван Вукадиновић

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije