Папа, то је масон - промоција књиге

Промоција романа Папа, то је масон одржана је симболички 1. априла. Пређимо дрито на говоре учесника.
Човек у Високом дворцу и оснивач НКВД у Београду. Последњи протест против протеста. Ишчитавање књиге у фото-финишу. Непосредни језик деведесетих и почетка двехиљадитих. Кафана Морнар као иницијацијско место окупљања. Боготражитељство. "Свако онај ко каже да зна где је истина греши, обично су у праву они који траже истину". Улична филозофија. Фејсбук као референтан медиј пошто мејнстрим медији нису слободни. Искуство са интернет форумима од 1999. Анегдота са Срђаном Мркајом. "Да ли си ти са Газменом Ђоганијем једно у Исусу Христу?" О Др. Мирољубу Петровићу "Ми жене га обожавамо" и најјачи анус на Wикипедији икада. "Латентни" хомосексуалац. Књига може да се чита на прескок. "Нисам читао скоро књигу која непосредно и на тако лаконски начин прича о стварима које су да те дотакну и да размишљаш". Жика Обретковић и Јашар нису поменути, али Кале (Господар Времена) јесте. Стаљинофилија и окупљање код споменика руском цару. Укључивање папе Рацингера видеолинком?

Војин је боксер и поета и филозофски и теолошки ентузијаста. Завиривање у машту аутора који је ходајућа енциклопедија (к'о чика Мирољуб). Моменат када излети "нешто испод". Најзрелије дело аутора до сада. Заокруживање свега што је писано раније (трилогија Агарта...) а да се не уђе у теме којима се аутор већ бавио. "Успео сам да пронађем парче себе буквално у свакој другој реченици". Леп осврт аутора на 90те и своје одрастање 80тих. Збирка есеја, доживљаја, дневних ствари и ствари из прошлости које су утицале на одрастање. Све оно што човека мучи на једноставан и прихватљив начин. Сплет филозофије, теологије, критике религије, доживљаји са женама, секса... Подсећа на Белу Хамваша. Људски део - спуштање на крв и месо. Перверзија, дендизам и декаденција. Почеци интернета у Србији. Шрафови конструкције која је написала досадашње романе. Нови и стари Иван. Затварање и печатирање једне етапе. "Мислим да је ово апсолутно најбоља књига у последњих пар година коју сам прочитао... Насмејао ме гласно, смејао сам се у аутобусу..." Паралелно читање Шопенхауера, Тертулијана и Климента са овом књигом - "Иван који љуби сисе неке девојке у некој кући". Отварање нових сазнања и врата. "Фусноте су апсолутно хит". Народни комитет за ванредна дејства - да окупи неистомишљенике, да се деси нешто позитивно; није политика, него револуционарни покрет. Сести са четником, партизаном, фашистом, хришћанином, атеистом, Калетом ...и рећи да припадамо истом народу, да оставимо све по страни... Питање: Да ли је (у овој књизи) папа Масон? Оздрављење за теоретичаре завере.

Лакше је обарати изборне листе него говорити на књижевним промоцијама. Да ли су сви упознати са аутором и његовом метафизиком? "Не слажем се да претходна дела нису укорењена у реалности". Геополитика, планета Земља. "Митови нису лаж... Мит је истина подигнута на један виши ниво." Срећан и несрећан наслов. "Они који су заинтересовани за теорије завере купиће књигу из истог разлога као што би књигу оног самозваног агента МИ6" (из публике: Лучића). Аутор има своје теорије завере, а ове "општеприхваћене" воли да исмева. Неки његов пријатељ је једном приликом само узвикнуо "Папа, то је масон", без икаквог увода, објашњења...
Мислио сам да знам шта да очекујем... добио сам много више од тога. Радикалне левичарске феминисткиње (дигресија). Секс са женом коју аутор није више волео. Не би се тог дела стидео ни Буковски.
Данас сваки идиот мисли да зна све о свему. Зашто нападати и критиковати и своје (условно) истомишљенике... Пре поштовати поштеног атлантисту или чедисту, него тоталну будалу "на нашој страни". Колико је то тактички? Значај преиспитивања. Крстарица, ИЦQ... и остало слободно време у радно време. Буковски поштански службеник и Иван службеник Телекома. Св. Јован Кронштатски "Код Господа нема случајности." Мађарско држављанство. "У данашње време негативан публицитет је добар публицитет".
Неограничена машта аутора у уметнутим причама. "Прича унутар приче која је инспирисана неким догађајем или неки ликом кога је упознао на улици." Прича у паралелном универзуму. Турски таксиста у Немачкој (засновано на стварним причама). Трг Ервина Ромела и Гебелсов Булевар. Паралелне Жене у црном и рат на Истоку у том свету. Биографија Ј.А. Бучилова, за коју нико у први мах не би помислио да није стварна. Можда књига неће бити одмах прихваћена... али зар нису многа велика дела у почетку била лоше примљена. Као нпр. Грађанин Кејн, Кафка... "Сви који смо прочитали једном књигу, читали смо је три пута" Симонида Станковић.
Закључна разматрања. Роман или постмодерна. Фантастика? Виртуелна реалност - нема лажи, нема преваре, најбоље огледало људске сујете. Што се тиче мојих доживљаја нешто сам измислио.
Мој поглед на свет је монизам (Спиноза). Али шта је реалност? О Сварогу се не говори. Свако је на неки начин у праву. Пије воду оно што је искрено. Напао сам са логичког становишта, али они ни сами у то своје не верују... Кад се спустимо са највишег нивоа ни сад не знамо шта се дешава.
Читање златних плочица из шешира. Нетенијаху...

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije