Овај фест 1

ПОСЛЕДЊИ ВУК (Кина, Француска) - За Монголе вук је ратник и бог; за кинеске власти штеточина и крзно. Монголски пастири имају природну еколошку свест, представник власти не, можда због глади на истоку. За кинексог омладинца вук представља повратак исконском. Шта ако одлучи да задржи штене вука? Племенски вођа каже да је претворио бога у роба. Али он је његов роб, и хоће да га пусти у дивљину. За то време, чопор са новим фармерима и властима води рат до истребљења. Филм о свету који нестаје.
III (Русија, Немачка) - Смрт је последња граница, а овај филм је прешао. У непознатом граду умире се од непознате болести. Умире прво мајка, разбољева се једна од ћерки. Сестра је спремна на све да је спасе. (Занимљива инверзија - здраве воде у болницу, за болесне се мисли да им нема спаса.) Али сестра води болесницу код свештеника. Он ће покушати хетеродоксни метод. Кламање - шаманска вештина.
Невероватна екранизација и оркестрација. Призори природе или средњевековног замка, још више онирички. Да је Тарковски снимао хороре, направио би овакав. Филм који се бави метафизиком смрти - тачније болести на смрт.
СРЦЕ ПСА (Сједињене Државе, Француска) - Ово је требало да буде документарац о Лу Риду (моје лоше читање синопсиса - филм је посвећен успомени на Лу Рида). Уместо тога је низ мисли пса, или размишљања о псу. Гарнирано је будистичким медитацијама о смрти. Има понеки занимљиви детаљ, рецимо кад се порука Homeland Security пореди са оним што је рекао Витгенштајн. Ипак, помало досадно. И без титла. Мада није лош избор филма за после хорора.
 
ЕВОЛУЦИЈА (Француска, Белгија, Шпанија) - Hybrid children watch the sea, pray for Father roaming free - Metallica тако почиње своју лавкрафтовску тему. Био би ово добар филм - да се нешто уопште дешава. Идеја села на обали мора где постоји чудан животни циклус у којем су дечаци трудни, а њихове мајке нису њихове мајке није лоша. Реализација? Покушај хорор филма током чијег гледања умало нисам заспао.
 



Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije