Деда Мраз постоји

Једна од честих мантри неоатеиста је да не желе верују у Деда Мраза, или да њихови опоненти верују да Деда Мраз постоји. И то се не ограничава само на верске расправе, и само на неоатеисте, већ и на ширу идеолошку либералистичку "породицу" (а они имају чудне идеје шта све породица може бити, а никако је не треба мешати етимолошки са речју ПОРОД). Тако отоич, кад сам био познати идеолог антиамериканизма, рече ми један чедиста да верујем у Деда Мраза. Ја сам имао спреман одговор: Боље веровати у Деда Мраза, него да Американци желе добро свету. Овај рече да је одговор достојан Горице Гајевић. За посетиоце са јефтинијим улазницама, то беше функционер СПС-а фамозних деведесетих, толико женствена да су је неки звали Горан Гајевић. Један мој другар рече да она на партијским састанцима извади "мачора" и тресне њиме по столу па викне: Има да слушате мене!
Но, пређимо на тему - Како то Деда Мраз постоји? Веома једноставно, као појам свакако постоји, и то признају... не! боље рећи - сведоче сви они који га стално узимају у уста. Ако кажем "Деда Мраз", зна се на шта се мисли, зар не... Кад бих рекао "шклм" не би се знало на шта мислим, дакле то не постоји, али изгледа да га лагано уводим у постојање. Дакле, (не)постојање је поприлично релативан појам.
Оно што наши "бранитељи разума", односно верници науке и остали поносни што су атоми у њиховом телу стари милијардама година (што иначе важи и за свако внаго) истичу је предиктивна моћ њиховог научног метода. Да видимо како ту стоје ствари. Свако дете зна да ће му Деда Мраз донети поклон, донео је и прошле године. Дакле, на основу искуства - предвиђа! Баш као што је предиктиван био и Птоломејев геоцентрични систем, који је служио преко хиљаду и по година за веома практичне сврхе, као што је навигација.
Е сад, шта је са митовима везаним за Деда Мраза?! Да ли је стварно из Лапоније? Или га беше измислила Coca-Cola и обукла у своје препознатљиве боје... Но, какве везе имају ове тлапње о правој природи Деда Мраза са производњом шешира, или ти са постојањем истог. Оне се могу односити на валидност ове или оне религије или деноминације, а не на постојање објекта самог.
А шта је са натприродним моћима Деда Мраза?!? Колико му оно треба времена да обиђе сву децу света, односно колико потроши за једно "задржавање" и уручивање поклона кроз оџак (или ај-фон). Па, рађене су неке анализе, прорачуни... Али, не рекох ли да су те моћи натприродне! Па што би се онда на исте важила природна ограничења или позната нам логика!? Јасно, ако си случајно кренуо да натприродно објашњаваш природним, да га тако ограничаваш, онда и заслужујеш да ти постављају питања на која немаш одговор. Ако не радиш тако, ако не бежиш од мистике, шта те брига за мњење ограничених...
Е сад, неко ће рећи да су све то наивна објашњења, па ми сви знамо да деловање Деда Мраза зависи од родитеља, а само порекло од оне америчке фирме, или чега већ... Како различито од наше лепе научне, редукционистичке и материјалистичке слике света. Е, туј сам те чекао! Како знаш да твоје објашњење постојања света није исто тако наивно!? Ограничен на неколико чула, одакле добијаш сву ту фамозну емпирију, и временску перспективу, замишљаш да то стварно говори нешто. А сва мерења само су њихов продужетак. Је ли неко икада чулима представио комплексан број?!? А без истог нема квантне механике... Дакле, као што за Деда Мраза имамо озбиљније објашњење типа мама и тата, тако имамо и за овај материјални свет, само га не знамо. Или га можда знамо. Како оно беше да није Бог... Неки кажу родитељ света, па би онда паралела била потпуна. Што се мене тиче, што би рекли давно Индексовци: Не бих знао точан одговор!
Но, кад смо већ код породичних веза, како се може сумњати у постојање деде, чија је унука на слици горе.
Иван Вукадиновић


Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije