Berlin

Priča o bendu koji sam počeo da slušam preko jutjuba, dakle ne u mladosti kad je za takve stvari vreme (i mesto). Zapravo, početak je bio na... pre 15 godina bi rekli kultnoj emisiji, sad ne znam kako se kaže, a mislim na emisiju Deca XX veka, na radiu 202.
Pa, vreme je da krenemo na muzičko putovanje... Ovu kod nas skoro pa zaboravljenu grupu kod nas pamte po jednoj, kako se to starinski govorilo ljigi, ili se kaže ljizi... no, na to ćemo se vratiti. Kada sam čuo da ih opisuju kao one hit wonder, kome je cilj bio da radi elektropop muziku, po uzoru na nemačko govorno područje (odatle naziv benda koji je inače iz LA) to me je zaintrigiralo. I naravno pesme, pa i činjenica da je pevačica Terri Nunn konkurisala da bude princeza Leia (Star Wars)... Odoh na YouTube, ukucah "Berlin band" i dobih.
Prilično solidno, no to je tek početak. Evo nečeg jačeg, što je nekih 15ak godina kasnije citirano, ili da kažemo parafrazirano.
A sad se setimo koja pesma je 90-ih imala to "I'm a bitch, I'm a..."
No, moj favorit iz tog ranog perioda, a i inače je:
Sad se već stiče utisak da je to bio New Wave band, kako su ga inače kategorisali (mnogo češće nego elektro pop). Nešto kao u svetskim razmerama Ultravox, a kod nas Denis i Denis, Xenia pa i Zana u prvoj fazi. Album se zvao Pleasure Victim, posle čega je došao Love Life.
No, ipak ostadoše upamćeni (što ja vidim kao nepravdu), po pesmi koja autorski i nije njihova, ali su je prihvatili radi promocije u čemu su vraški uspeli.
Sama pesma ljiga ko ljiga, za nijansu ljigavija... Tada bejah tinejdžer (i naravno) pankos, nisam mogao osetiti melanholiju u Terinom glasu... No, nisam mrzeo tu pesmu (pa i grupu naravno) zbog njih, nego zbog onog Toma Pedera, pa onda jurnjave sa MIG-28 avionima. Ako mi pomeneš MIG sa parnim brojem, dobiješ od mene posao - pereš MiGa na batajničkom aerodromu :) Dakle, ljiga soundtrack za još ljigaviji film, gde Tom kreše stvarno dobru ribu, što nam je bio razlog više da ga mrzimo. A izvesni Dada je tupim glasom rekao "pa oni se ljube jezikom" (no comment).
 
No, čak ni taj album, Count Three and Pray nije bio u tom stilu, nego pravi power pop, što ćemo ilustrovati jednim živim nastupom, gde se vide glasovne mogućnosti Terri Nunn.
No, Terri od početka krasi energija kojom je postizala, makar tada šta je htela, to se videlo i u retkim njenim filmovima, a i na živom nastupu sledeće pjesmice. Obratite pažnju, ovo je pesma o raskidu, a Terri je ne peva kao neke naše zvezdice sada koje se smeškaju dok pevaju kako su izgubile veliku ljubav. Ne, ovo deluje doživljeno, kao recimo ono: GORAK KAO OSTANIMO PRIJATELJI.
Dakle primičemo se kraju ovog predstavljanja...
Terri voli da priča o svojoj karijeri, čega ima dosta na tjubu. Kao svoje uzore navodi pre svega Grace Slick (Jefferson Airplane), pa onda Stevie Nicks (Fleetwood Mac - takođe simpatija autora bloga koja će zaslužiti još da pričam o njoj), Blondie i ... jednom je pomenula Madonnu - kao nekoga ko je bio njen fan - zvanični fan, upisan, grupe Berlin. Dakle, evo kako je pre neku godinu izgledala žena kojoj je Madonna bila fan.
Osim neverovatnog stajlinga, ovo je i omaž Grejs Slik i Džefersonu, bendu iz favnih 60ih prošlog veka.
A rekosmo da je Terri jedno vreme bila glumica. Evo njenog filma kad je imala 17.
Bilo je i kontroverzi oko njenog slikanja za Playboy (maloletna, što je bilo protivzakonito), ali nema više vremena za to.
Za kraj, recimo da je imala zanimljivu zamenu u grupi Berlin dok se bavila glumom. Virginia Macolino, jedno vreme devojka Joea Ramonna. Ovo je oštriji, skoro punk zvuk... recimo kao Tuxedomoon... ili možda kod nas Električni Orgazam.
 
To bi bilo to... A ako ste mislili na onaj Berlin gde uskoro bih... biće i o tome.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Уранска и хтонска божанства

Псеудопатриотизам

Logički problem indukcije